Keppihevosen harjan tekeminen

Vaikka netti on harjan teko-ohjeita pullollaan, päätinpä silti jakaa omanikin tänne. Uskon, että minunkin tapanikin on varmasti monella muullakin käytössä.

1. Välineet.

Ensiksi valitsen langan. Päätin käyttää tuota harmaata isoa kerää, taitaa olla 7 veljestä (?).

 Sitten tietysti tarvitset myös ison neulan ja sakset.


 2. Harjan leikkaaminen

Itse halusin hevoselle ratsuharjan, joten leikkaan sen mittaisia pätkiä. Se kuitenkin kannattaa huomioida, että lanka tulee ''kaksinkerroin'' harjassa, joten mitta täytyy olla myös kahden verroin pidempi.
Vinkki:  kieputa lankaa esim. dvd-kotelon ympäri, niin saat paljon samanmittaisia pätkiä!


3. Ompeluvaihe

Lanka pujotetaan neulaan, ja ommellaan kiinni keskikappaleeseen. Se kannattaa huomioida, haluatko jättää korvien taakse tyhjää tilaa, johon niskahihnakin asettuu paremmin.

 Sitten vain asetellaan harja niin, että pätkä on samanmittainen molemmilta puolilta ja solmitaan umpisolmulle. Yhdelle solmulle solmiessa lanka saattaa lähteä helpommin irti, joten itse suosin kahden solmun taktiikkaa.

 Ompelua jatketaan niin pitkälle, kunnes haluat sen vain lopettaa. Yleensä keppihevosten harjat loppuvat ''sään'' kohdalle eli kaulan alaosaan.


4. Otsaharjan ompelu
 Otsaharjaa ommellaan täysin samalla tavalla, se tulee vain korvien väliin.

 Otsista tehdessä kannattaa kuitenkin huomioida, ettei sitä tee liian pitkälle, kuvassa näkyvä kohta on mielestäni ihan hyvä hetki lopettaa.

 Tässä onkin sitten valmis lopputulos.

5. Harjan leikkaaminen

 Kuten kuvasta näette, harja on vielä aika karseassa ja epätasaisessa kunnossa. Täysin silmämääräisesti leikellyt pätkät tuottavat tällaista jälkeä.

Tässä onkin sitten lopputulos. Siistin ja lyhensin harjaa sekä napsaisin jonkin verran pois myös otsaharjasta. Vaikka jouhien kiinnittäminen yksittäin on työlästä touhua, on jälkikin vaivan arvoista. Siisti ja tukevasti kiinnitetty harja!

Esitän vielä muutaman vinkin, jotka kannattaa ainakin lukaista.

Jos haluat harjasta paksumman, voit lisää rivejä harjaan.
Hommaan kannattaa valita paksu ja terävä neula, niin vältät turhaa kiskomista.
Keskipalaan kannattaa piirtää haalea viiva, niin harja ei lähde menemään vinoon.
Harjasta voi tehdä myös avatun, jolloin teet ohjeen mukaan mutta lähdet ''erittelemään'' valmiin harjan langoista säikeitä. Avatusta harjasta tulee mukavan kihara ja tuuhea.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit